Kutyakonyha - Táplálék alkotóelemekBevezető / Táplálék alkotóelemek / Vízigény / Csont

Kölyök étrend / Felnőtt étrend / Öregedő étrend / Vemhes, szoptatós étrend / Fogyókúra

Táplálék alkotóelemek

A kutya húsevő, ragadozó állat. Táplálásánál figyeljünk oda, hogy mindig annyit és azt adjunk neki enni, amennyire és amire kora, testsúlya, fizikai állapota, továbbá igénybevétele szempontjából leginkább szüksége van. A kutya táplálékának fele lehetőleg húsból álljon! Másik fele különböző szénhidráttartalmú, növényi eredetű élelmiszerekből (tészta, rizs, kukorica, lisztes ételek stb.) származhat. A kutya szervezetének az építőkövei a fehérjék, a zsírok a szénhidrátok, a vitaminok és az ásványi anyagok. A következőkben sorra vesszük ezeket.

Fehérjék

A fehérjék alkotják a kutya szervezetének vegyi alapját. Ezek testének építőkövei. A szőr, a bőr, a karom, az izomzat mind-mind bizonyos mennyiségű fehérjét tartalmaz. Fehérjére nemcsak a fejlődés és növekedés időszakában van szüksége a kutya szervezetének, hanem egész élete folyamán. A kutya tápláléka feltétlenül tartalmazzon állati fehérjéket! Ezek hiányában a kutya szervezete a többi tápanyagot nem hasznosítja megfelelően.

A fehérjék aminosavakból állnak. Minőségüket, tápértéküket a bennük lévő nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavak száma és aránya, valamint emészthetősége határozza meg. A 23 aminosav közül 10 nélkülözhetetlen, 13 pedig nélkülözhető a szervezet számára. Azokat a fehérjéket, amelyekben minden lényeges aminosav megtalálható, teljes értékű fehérjének nevezzük. Ezek a tojás, a tej, a szója, a földimogyoró és az élesztő.

A háziállatok húsa és zsigeri szervei, a szója magas, a többi hüvelyesek fehérjéi közepes vagy jó, az egyéb növényi fehérjék jó vagy csekély tápértékűek. A legfontosabb fehérjeforrás a hús (sertés, szarvasmarha, baromfi, juh stb), a hal és a zsigeri szervek (máj, szív, vese, tüdő, lép). Ezeket főzve vagy sütve adjuk a kutyának!

Zsírok

A zsírok a szénhidrátok mellett a legfontosabb magas kalóriaértékű tápanyagok. Fontos szerepet játszanak egyes zsírban oldódó vitaminok felszívódásánál is. A zsírok a sejtek lényeges alkotórészei. A kutya testében lévő zsír az energiatárolás legfontosabb formája. A kutyák számára bizonyos zsírsavak nélkülözhetetlenek. Ezek hiánya növekedési hibához, száraz, törékeny szőrzethez, korpás bőrhöz és bőrfertőzések iránti ellenállóképesség csökkenéséhez vezethet.

Szénhidrátok

A szénhidrátok elsősorban kalóriahordozó anyagok. Főként nyers rostot, keményítőt és cukrot tartalmaznak. A növényi eredetű ételek szénhidráttartalmuknál fogva fontos energiaadók, rosttartalmuk miatt lényeges kiegészítők. Fontos szénhidrát hordozó a rizs, kiváló kiegészítő a zabpehely.

Vitaminok

A vitaminok kis mennyiségben ugyan, de feltétlenül szükségesek a kutya számára. A növekedés és az egészséges fejlődés elképzelhetetlen nélkülük. Ha különféle vitaminok tartósan hiányoznak a kutya táplálékából, akkor az állat előbb-utóbb megbetegszik, vitaminhiány betegség fejlődik ki. A kutya szervezete a vitaminokat nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell a szervezetbe juttatni. Egyes vitaminok zsírban oldódnak. Ezek az A-, D-, E-, K-vitamin. Mások vízben oldódnak. Ezek a B1-, B2-,B3-, B6-, B12-, C-vitamin.

A-vitamin
Lényeges szerepet játszik a szem látópigmentjének előállításában, amely a szürkületben való tájékozódáshoz szükséges. Segíti a csontok növekedését. A legtöbb A-vitamin a májban, a tojásban található.

B-vitamincsoport
Szerepe sokrétű. A B1-vitamin elősegíti az iegrendszer normális működését, a növekedést, javítja az emésztést. A B2-vitaminnak bőrvédő szerepe van. A B6-vitaminnak szerepe van az anyagcserében, a vérképzésben és a növekedésben. A B12-vitamin a vérképzésben játszik fontos szerepet. A B-vitaminok megtalálhatók az élesztőben, a lisztben, a tejben, a májban, a tojásban, a sertéshúsban, a sajtban.

C-vitamin
Szerepe a kutya fejlődése, egészsége szempontjából elhanyagolható. Erős terheléskor és különböző betegségek esetén a C-vitamin termelés elégtelen lehet. Ilyenkor indokolt C-vitamin adagolás.

D-vitamin
A kálcium-anyagcseréhez, és a csont- és fogképződéshez, valamint a növekedéshez szükséges. Általános tapasztalat, hogy a napfényben sokat tartózkodó kutyák bőrében rendszerint annyi D-vitamin képződik, amely teljes mértékben elegendő számukra. Ha ez a természetes D-vitamin ellátás valamilyen okból nem kielégítő, és pótlásáról nem gondoskodunk, az megbetegedéshez vezethet. A leggazdagabb D-vitamin forrás a különböző halak mája, illetve az ebből készült olajak (pl.: csukamájolaj).

E-vitamin
Részt vesz a fehérje, szénhidrát és zsír anyagcseréjében, az ásványi anyagok és víz fogalmában. Serkenti a növekedést, kapcsolatban van a nemi mirigyek működésével. A legtöbb táplálékban megtalálható, és valószínűleg a napi szükléglet többszörösét szolgáltatja.

K-vitamin
A véralvadáshoz nélkülözhetetlen. Hiányában vérzékenység lép fel. Főleg a különböző zöldfőzelékben, továbbá kis mennyiségben a tojásban fordul elő.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok olyan kémiai elemek, amelyeket a kutya szervezete különféle módon és mennyiségben hasznosít. Az állat növekedése szempontjából ugyanolyan fontosak, mint a vitaminok. Ásványi anyagokat táplálékkal, ivóvízzel és konyhasóval juttatjuk a kutya szervezetébe. A kölyköknek és a növendék állatoknak több ásványi anyagra van szükségük, mint a felnőtt kutyáknak.

A kálciumra és foszforra a csontoknak és a fogaknak is szükségük van. Ugyancsak a kálcium biztosítja a szívizom összehúzódását, ritmusát, segíti a normális véralvadást. Szoros összefüggés van a kálcium, foszfor és a D-vitamin között. A kálcium és a foszfor kizárólag a D-vitamin hatására rakódik le a csontokban. Konyhasóra ugyancsak szüksége van a kutyának, bár a túlzott sóbevitel miatt fokozni kell a vízfelvételt is. A kálium az izmok és más testszövetek megfelelő anyagcseréjéhez szükséges. Hiánya esetén izomgyengeség, szívműködési zavar léphet fel. A legtöbb káliumot a sertés- és baromfihús tartalmazza. Meglehetősen nagy mennyiségben tartalmaz káliumot minden növényi anyag. A magnézium létfontosságú kémiai elem. Az anyagcsere számos folyamatában nélkülözhetetlen. A csont és a fogak fontos alkotórésze. Magnéziumot tartalmaznak a különböző húsféleségek és zsigeri szervek. A vas a vörösvértestek közvtítésével oxigént juttat a szövetekhez, sejtekhez. Vasat tartalmazó táplálékok a húsfélék, máj, tojássárgája

© Bodri-Fodri Kutyakozmetika Budapest III. Látogatók: 271217. Utolsó megtekintés: 2021-12-04 05:31. Készítette: B.Gy. ** Nyírógépfej élezés **