Bevezető /
Táplálék alkotóelemek /
Vízigény /
Csont
Kölyök étrend /
Felnőtt étrend /
Öregedő étrend /
Vemhes, szoptatós étrend /
Fogyókúra
A kutya húsevő, ragadozó állat. Táplálásánál figyeljünk oda, hogy mindig annyit és azt adjunk neki enni, amennyire és amire kora, testsúlya, fizikai állapota, továbbá igénybevétele szempontjából leginkább szüksége van. A kutya táplálékának fele lehetőleg húsból álljon! Másik fele különböző szénhidráttartalmú, növényi eredetű élelmiszerekből (tészta, rizs, kukorica, lisztes ételek stb.) származhat. A kutya szervezetének az építőkövei a fehérjék, a zsírok a szénhidrátok, a vitaminok és az ásványi anyagok. A következőkben sorra vesszük ezeket.
Fehérjék
A fehérjék alkotják a kutya szervezetének vegyi alapját. Ezek testének építőkövei.
A szőr, a bőr, a karom, az izomzat mind-mind bizonyos mennyiségű fehérjét tartalmaz.
Fehérjére nemcsak a fejlődés és növekedés időszakában van szüksége a kutya
szervezetének, hanem egész élete folyamán. A kutya tápláléka feltétlenül
tartalmazzon állati fehérjéket! Ezek hiányában a kutya szervezete a többi
tápanyagot nem hasznosítja megfelelően.
A fehérjék aminosavakból állnak. Minőségüket, tápértéküket a bennük lévő
nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavak száma és aránya, valamint emészthetősége
határozza meg. A 23 aminosav közül 10 nélkülözhetetlen, 13 pedig nélkülözhető
a szervezet számára. Azokat a fehérjéket, amelyekben minden lényeges aminosav
megtalálható, teljes értékű fehérjének nevezzük. Ezek a tojás,
a tej, a szója, a földimogyoró és az élesztő.
A háziállatok húsa és zsigeri szervei, a szója magas, a többi hüvelyesek fehérjéi
közepes vagy jó, az egyéb növényi fehérjék jó vagy csekély tápértékűek. A
legfontosabb fehérjeforrás a hús (sertés, szarvasmarha, baromfi, juh stb), a hal
és a zsigeri szervek (máj, szív, vese, tüdő, lép). Ezeket főzve vagy sütve
adjuk a kutyának!
Zsírok
A zsírok a szénhidrátok mellett a legfontosabb magas kalóriaértékű tápanyagok. Fontos szerepet játszanak egyes zsírban oldódó vitaminok felszívódásánál is. A zsírok a sejtek lényeges alkotórészei. A kutya testében lévő zsír az energiatárolás legfontosabb formája. A kutyák számára bizonyos zsírsavak nélkülözhetetlenek. Ezek hiánya növekedési hibához, száraz, törékeny szőrzethez, korpás bőrhöz és bőrfertőzések iránti ellenállóképesség csökkenéséhez vezethet.
Szénhidrátok
A szénhidrátok elsősorban kalóriahordozó anyagok. Főként nyers rostot, keményítőt és cukrot tartalmaznak. A növényi eredetű ételek szénhidráttartalmuknál fogva fontos energiaadók, rosttartalmuk miatt lényeges kiegészítők. Fontos szénhidrát hordozó a rizs, kiváló kiegészítő a zabpehely.
Vitaminok
A vitaminok kis mennyiségben ugyan, de feltétlenül szükségesek a kutya számára.
A növekedés és az egészséges fejlődés elképzelhetetlen nélkülük. Ha különféle
vitaminok tartósan hiányoznak a kutya táplálékából, akkor az állat előbb-utóbb
megbetegszik, vitaminhiány betegség fejlődik ki. A kutya szervezete a vitaminokat
nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell a szervezetbe juttatni.
Egyes vitaminok zsírban oldódnak. Ezek az A-, D-, E-, K-vitamin. Mások
vízben oldódnak. Ezek a B1-, B2-,B3-, B6-, B12-, C-vitamin.
A-vitamin
Lényeges szerepet játszik a szem látópigmentjének előállításában, amely a szürkületben
való tájékozódáshoz szükséges. Segíti a csontok növekedését. A legtöbb A-vitamin
a májban, a tojásban található.
B-vitamincsoport
Szerepe sokrétű. A B1-vitamin elősegíti az iegrendszer normális működését, a növekedést, javítja
az emésztést. A B2-vitaminnak bőrvédő szerepe van. A B6-vitaminnak szerepe van
az anyagcserében, a vérképzésben és a növekedésben. A B12-vitamin a vérképzésben
játszik fontos szerepet. A B-vitaminok megtalálhatók az élesztőben,
a lisztben, a tejben, a májban, a tojásban, a
sertéshúsban, a sajtban.
C-vitamin
Szerepe a kutya fejlődése, egészsége szempontjából elhanyagolható. Erős terheléskor
és különböző betegségek esetén a C-vitamin termelés elégtelen lehet. Ilyenkor
indokolt C-vitamin adagolás.
D-vitamin
A kálcium-anyagcseréhez, és a csont- és fogképződéshez, valamint a növekedéshez
szükséges. Általános tapasztalat, hogy a napfényben sokat tartózkodó kutyák
bőrében rendszerint annyi D-vitamin képződik, amely teljes mértékben elegendő
számukra. Ha ez a természetes D-vitamin ellátás valamilyen okból nem kielégítő,
és pótlásáról nem gondoskodunk, az megbetegedéshez vezethet. A leggazdagabb
D-vitamin forrás a különböző halak mája, illetve az ebből készült olajak
(pl.: csukamájolaj).
E-vitamin
Részt vesz a fehérje, szénhidrát és zsír anyagcseréjében, az ásványi anyagok és
víz fogalmában. Serkenti a növekedést, kapcsolatban van a nemi mirigyek működésével.
A legtöbb táplálékban megtalálható, és valószínűleg a napi szükléglet többszörösét
szolgáltatja.
K-vitamin
A véralvadáshoz nélkülözhetetlen. Hiányában vérzékenység lép fel. Főleg a
különböző zöldfőzelékben, továbbá kis mennyiségben a tojásban fordul elő.
Ásványi anyagok
Az ásványi anyagok olyan kémiai elemek, amelyeket a kutya szervezete különféle
módon és mennyiségben hasznosít. Az állat növekedése szempontjából ugyanolyan
fontosak, mint a vitaminok. Ásványi anyagokat táplálékkal, ivóvízzel
és konyhasóval juttatjuk a kutya szervezetébe. A kölyköknek és a növendék
állatoknak több ásványi anyagra van szükségük, mint a felnőtt kutyáknak.
A kálciumra és foszforra a csontoknak és a fogaknak is szükségük van.
Ugyancsak a kálcium biztosítja a szívizom összehúzódását, ritmusát, segíti a normális
véralvadást. Szoros összefüggés van a kálcium, foszfor és a D-vitamin között.
A kálcium és a foszfor kizárólag a D-vitamin hatására rakódik le a csontokban.
Konyhasóra ugyancsak szüksége van a kutyának, bár a túlzott sóbevitel
miatt fokozni kell a vízfelvételt is. A kálium az izmok és más testszövetek
megfelelő anyagcseréjéhez szükséges. Hiánya esetén izomgyengeség, szívműködési zavar
léphet fel. A legtöbb káliumot a sertés- és baromfihús tartalmazza.
Meglehetősen nagy mennyiségben tartalmaz káliumot minden növényi anyag.
A magnézium létfontosságú kémiai elem. Az anyagcsere számos folyamatában
nélkülözhetetlen. A csont és a fogak fontos alkotórésze. Magnéziumot tartalmaznak
a különböző húsféleségek és zsigeri szervek. A vas a vörösvértestek
közvtítésével oxigént juttat a szövetekhez, sejtekhez. Vasat tartalmazó táplálékok a
húsfélék, máj, tojássárgája
Bezár
Kedves Vendégeim! Augusztus 17-től 25 -ig szabadságon vagyok. Bejelentkezni továbbra is telefonon lehet. Andrea. |