Kutyakonyha - Fogyókúra kutyáknakBevezető / Táplálék alkotóelemek / Vízigény / Csont

Kölyök étrend / Felnőtt étrend / Öregedő étrend / Vemhes, szoptatós étrend / Fogyókúra

Fogyókúra túlsúlyos kutyáknak

Az elhízás súlyosan veszélyezteti a kutya egészségét. A kutya kalóriaszükséglete fordított arányban változik méretével és korával, ezért az elhízás problémájával általában az idős kutyák bajlódnak. A túltáplálás főként a kisebb termetű kutyák jellegzetes betegsége, de a nagy testű kutyák között is akad jócskán kórosan kövér egyed. A kövér kutya élete nehezebb és rövidebb is. Az elhízás hátrányosan befolyásolja a tüdő, a szív és a máj működését, elősegítheti az ekcéma, a cukorbaj és más betegségek kialakulását.

A fogyókúra eredménye függ az állat életkorától, valamint az előírt diéta szigorú betartásától. A kövér ebnek kevés zsírt, mérsékelt szénhidrát- és magas fehérjetartalmú táplálékot adjunk! Ezt megfelelő mennyiségű ásványi anyagokkal és vitaminokkal egészítsük ki! A baromfihús, a marhaszív, a főtt tojás kitűnő fehérjeforrások, és csekély a zsírtartalmuk.

Az elhízott kutyának jót tesz, ha hetente egyszer koplaltatjuk. Ezeken a napokon egy-két darab keksz kivételével ne adjunk enni a kutyának! Vizet természetesen ihat, amennyit csak kíván. A fogyókúrához tartozik a rendszeres és alapos testmozgás is. Naponta vigyük a kutyát hosszú sétákra, amennyiben lehet futtassuk is, de soha ne vigyük túlzásba a testedzést, mert többet árthatunk vele.

MINTAMENÜK

"A" menü
Erőleves
Sovány marhahús
Vegyes szöldség

"B" menü
Baromfihús
Főzelék
Főtt rizs (a normál adag egyharmada)
"C" menü
Főtt tojás
Tehéntúró
Főtt tészta (a normál adag egyharmada)
"D" menü
Húsleves
Sertés- vagy marhavese
Főzelék
Kevés kétszersült
"E" menü
Marhatüdő
Főtt tojás
Vegyes zöldség
Főtt rizs (a normál adag egyharmada)
"F" menü
Csirkeaprólék leves
Tehéntúró
Főtt tészta (a normál adag egyharmada)
Reszelt sárgarépa
© Bodri-Fodri Kutyakozmetika Budapest III. Látogatók: 271216. Utolsó megtekintés: 2021-12-04 04:32. Készítette: B.Gy. ** Nyírógépfej élezés **