Kutyakonyha - Öregedő kutya étrendBevezető / Táplálék alkotóelemek / Vízigény / Csont

Kölyök étrend / Felnőtt étrend / Öregedő étrend / Vemhes, szoptatós étrend / Fogyókúra

Öregedő kutya étrendje

Az élővilág legáltalánosabb jelensége az öregedés, ami vissza nem fordítható biológiai folyamat. Egy kutya és gazda barátsága szerencsés esetben 15-16 évre szól. A kutyák átlagos életkora ugyanis 10-12 év. Az öregedés lassú folyamat, melynek során a sejtek és szövetek jelentős változáson mennek át. Ahogyan a kutya öregszik az izomszövetben található sejtek száma és mérete is csökken, gyengül az állat izomzata. A szív és máj teljesítménye szélsőséges esetben 30-50 százalékkal is csökkenhet. Amikor a kutya korosodik, úgy változik az étvágya is. Az idős kutya kevesebbet eszik, a számára nehezen emészthető eledelt esetenként nem fogadja el, esetleg válogat.

Az öregedő kutya táplálási szabályai nagyjából megegyeznek a felnőtt kutyáéval, azzal a különbséggel, hogy már kisebb etetési hibák (pl. rosszul megválasztott táplálék) is hamar problémát okozhatnak. Öregedő korban hamarabb jelentkezik az elhízás. Az idős kutya táplálékának 2/3-ad része hús, 1/3-ad része növényi eredetű élelem legyen. 5 éves kortól fokozatosan csökkentsük a kutya csontadagját, hogy elkerüljük a székrekedést. Kukoricával, babbal, borsóval csak kismértékben etessük a kutyát. Az öreg kutyának kb. 1/3-ad annyi táplálékra van szüksége, mint egy kifejlett, életerős ebnek.

MINTAMENÜK

(Megegyezik a kölyök III. étrendjével, 65-70% hús, 30-35% egyéb kiegészítő)

"A" menü
Porcos marhahús
Főtt tészta
Tojás
Reszelt sárgarépa
Étolaj


"B" menü
Marhavese vagy sertésvese
Tehéntúró
Főtt rizs
Vegyes zöldség
Zsír
"C" menü
Barimfihús
Kukoricadara
Tojás
Reszelt sárgarépa
Étolaj
"D" menü
Baromfimáj és zúza
Főtt rizs
Tehéntúró
Reszelt alma
Étolaj
© Bodri-Fodri Kutyakozmetika Budapest III. Látogatók: 271216. Utolsó megtekintés: 2021-12-04 04:32. Készítette: B.Gy. ** Nyírógépfej élezés **