Kutyakonyha - Vemhes szuka étrendBevezető / Táplálék alkotóelemek / Vízigény / Csont

Kölyök étrend / Felnőtt étrend / Öregedő étrend / Vemhes, szoptatós étrend / Fogyókúra

Vemhes, szoptatós szuka étrendje

Vemhes

A szuka vemhessége 58-65 napig tart. A vemhesség jelei az első hónap végén vagy a második hónap elején mutatkoznak. A kutya nyugodtá válik, a szokásosnál többet pihen, alszik. Étvágya fokozódik. Amennyiben a szuka kondíciója elfogadható, akkor nagyjából ugyanolyan kalóriaértékű táplálékkal etessük a vemhesség első 2-3 hete alatt, mint a fogamzás előtt, de mindenképpen növeljük a magas biológiai értékű fehérjék arányát (hús, főtt tojás stb.). Állatorvos útmutatásai alapján A- és D-vitaminokkal, ásványi anyagokkal egészíthetjük ki az étrendet. A vemhesség második felében a szuka kb. 50 százalékkal többet eszik, mint korábban, ezért ilyenkor már naponta legalább 3-szor etessük, hogy ne terhelje túl a gyomrát.

Szoptatós

A szoptatós szuka energiaszükséglete jelentősen megnövekedik, mert az anyatejjel nagy mennyiségű fehérjét, zsírt, ásványi anyagot választ ki. Ilyenkor 2-3-szor annyit eszik, mint vemhesség előtt. Ezért a napi táplálékmennyiséget osszuk 3-4 felé. A tejképződésre serkentően hat a tejbe áztatott zabpehely. Adjunk elegendő kálciumot és foszfort, valamint csontot, mert a kölykök jelentős mennyiségű ásványi anyagot elvonnak a szukától.

MINTAMENÜK

"A" menü
Sovány marhahús
Tojás
Főtt rizs
Vegyes szöldség
Zsír
"B" menü
Baromfihús
Csirkemáj
Tehéntúró
Főtt tészta
Reszelt sárgarépa
Étolaj


"C" menü
Sovány főtt sertéshús
Főtt marhamáj
Kukoricadara
Vegyes zöldség
Zsír
"D" menü
Marhaszív
Tojás
Búzadara
Reszelt alma
Étolaj
"E" menü
Sertésszív
Tehéntúró
Főtt rizs
Reszelt sárgarépa
Zsír
"F" menü
Pacal
Tojás
Főtt tészta
Reszelt alma
Étolaj
© Bodri-Fodri Kutyakozmetika Budapest III. Látogatók: 271216. Utolsó megtekintés: 2021-12-04 04:32. Készítette: B.Gy. ** Nyírógépfej élezés **