Szolgáltatások ismertetővelKomplett szolgáltatás

A kutyakozmetika komplett szolgáltatása tartalmazza az alább felsorolt szolgáltatásokat együttvéve. A trimmelés és/vagy nyírás alkalmazása természetesen a kutya fajtájától és szőrétől függ. Részletes fajtalistát és a fajtákhoz ajánlott kezeléseket találhat a "Kutyafajták" menüpontban.

Egy kutya komplett kezelése általánosan 2-3 (esetleg 4) órát is igénybe vehet. Sokan kérdezik, hogy miért ilyen sok idő. A válasz egyszerű. Még egy kis Bolognese testfelülete is jóval nagyobb, mint egy emberi fejen lévő hajfelület. Egy fodrásznál is el tudunk tölteni 1-2 órát, nem igaz? A kutyakozmetikus a "hajvágást", fazonírozást, "hajmosást", szárítást jóval nagyobb felületen végzi, mint egy fodrász. Ráadásul a kis vendégek nem mindig működnek úgy közre, ahogyan azt szeretnénk. A fodrásztól eltérően a kutyakozmetikus más egyéb kezeléseket is elvégez (alább látható).

A komplett kezelés tehát az alábbi résztevékenységekből áll:

Bontás, zsinórozás, szalagozás

A bontás célja a fajtajelleg megőrzése mellett a teljes csomómentesség, az elhalt szőr kiszedése és a sűrű aljszőrzet felbontása. Mindig kefével, filcbontóval, ritka fogú fésűvel kezdjük, majd egyre sűrűbb bontófésűket alkalmazunk. A szerszám kiválasztása a kutya szőrétől függ. A zsinóros, szalagos szőrt nem keféljük, hanem kézzel bontjuk.

Fürdetés szárítással

Egyszerű folyamatnak tűnik, de nagy gondosságot igényel. Minden fajtánál más-más gyakorisággal kell végeznünk, hiszen egy máltai selyemszőrű kutyát, afgán agarat 3-4 hetente, míg egy pulit vagy rövidszőrű kutyát évente 1-2 alkalommal fürdetünk. Sőt nem minden fajtát szoktak fürdetni! Pl.: a kemény szőrű terriereket általában nem kell, hiszen puhulhat a szőrzet.

Fontos a jó samponválasztás, mert a kutyák szőrzete fajtaspecifikus, és lehet, hogy fajtán belül is más-más samponnal érhetjük el ugyanazt a hatást. A drótos és szálkás szőrtípusokba tartozó kutyákat nagyon ritkán, vagy egyáltalán ne fürdessük, mert a szőr puhulhat! Vagy ha mégis, akkor válasszunk kemény szőrre kialakított speciális sampont! A kutya életkorának megfelelően választhatunk pl.: kölyöksampont. Széles választékban kaphatók a bolhairtó samponok is.

A szárítás alkalmával mindenképpen ügyeljünk a teljes száradásra! A meleg levegővel történő szárítás után hideg levegővel is szárítsuk át a kutyát hogy lehűtsük a testét, illetve a meleg levegőtől a bőr felőli szőrszakasz újra átnedvesedhet.

Nyírás

A nyírás lehet gépi vagy kézi. Gépi nyírás esetén elektromos nyírógépet (a trimmelőgép is nyírógép (!), lásd a trimmelésnél), kézi nyírás esetén ollót és ritkító ollót használunk.

Drótos vagy szálkás szőrtípus esetén a nyírás nem javasolt (sőt inkább tiltott), mert nyírás esetén az elhalt szőrszálak a szőrtüszőben maradnak (csak rövidebbek lesznek), és az új szőr nem tud rendesen fejlődni. Ezért az ilyen szőrtípusok nyírása esetén a kutyának bőrproblémái lehetnek, valamint a nyírt (trimmelni való) szőr ellágyul, minőségi romlást szenved.

Trimmelés

A trimmelés feltétele a szőr trimmelhetősége, ami azt jelenti, hogy a szőr a növekedési folyamat végén elhal, és fájdalom nélkül kihúzható a szőrtüszőből (ezek a szőrszálak általában fakóbb színűek). A trimmelés kézzel történik gumiujj, esetleg trimmelőkés használatával. Az elhalt szőr kihúzása után a szőrtüszőnek van egy rövid pihenőideje, majd megindul az új, életerős szőr növekedése. Ezért a szálkás és drótszőrű kutyáknál 4-6 hét kell, hogy a fajtára jellemző szőrminőség újra kialakuljon. A trimmelés azért fontos, hogy az elhalt szőrszálak helyett új szőr növekedhessen. A trimmeletlen szőrnél akár bőrproblémák is kialakulhatnak. A trimmelést igénylő kutyafajták nyírása a szőr ellágyulásához, a szőrminőség romlásához vezethet.

Trimmelni háromféle szőrtípust lehet:

FONTOS: Az angol "trimming" szó megtévesztő lehet, mert ennek jelentése magyarul "nyírás". A nyírógép és a trimmelőgép között csupán az a különbség, hogy míg a nyírógép nagy szőrfelületekre való, addig a trimmelőgép kis területeken használatos (szem, fül, orr, mancs környéke). Tehát szőrápolás tetkintetében mindkét gép NYÍRÁST VÉGEZ (!). A trimmelés angol megfelelője a "stripping" kifejezés.

Fültisztítás

A fület nem szabad gyakran tisztítani, mert ezzel kitisztítanánk a természetes védekezőflórát is. Sok fajtának (terrierek, pásztorkutyák, bichonok) a külső hallójáratban szőrszálak nőnek, melyeket a fültisztítás előtt el kell távolítani. A fültisztítást fültisztító folyadékkal és fültisztító pálcikával végezzük.

Karomvágás

A kutyáknál a karmok a mancson kívül helyezkednek el. Mozgás közben természetesen kopnak. Ezért fontos, hogy a kutya sokat mozogjon (sétálás, futás). Annál a kutyánál kell karmot vágni, amelynél stabil állásban a karom tartja a testsúlyt, és nem a talp- és ujjpárnák.

Bűzmirigy tisztítás, kezelés

A bűzmirigy a farok alatt található, párosan elhelyezkedő, tömlő alakú szerv. Segíti a kutyáknál az egyedfelismerést, illetve területjelölést. Nem kell gyakran tisztítani, csak ha a mirigyzacskók túlzottan telítettek, vagy gyulladtak.

Ürítés esedékességének egyéb jelei:

© Bodri-Fodri Kutyakozmetika Budapest III. Látogatók: 271216. Utolsó megtekintés: 2021-12-04 04:32. Készítette: B.Gy. ** Nyírógépfej élezés **